مقدمه
درسنجشهای الکتروشیمیایی ، الکترود یکی از مهمترین اجزای یک سلول الکتروشیمایی است. الکترود ، تیغهای فلزی است که با الکترولیت در تماس بوده و باعث انتقال الکترون از مواد داخل سلول ( مواد عمل کننده ، یونیزه کننده و … ) به مدار خارجی و یا از مدار خارجی به مواد میشود. هر سلول الکتروشیمیایی دارای دو الکترود است.واکنشهای اکسایشی و کاهشی در سطح الکترودها صورت میگیرد. الکترودی که در آن ، عمل اکسایش صورت میگیرد، کاتد نام دارد. الکترودها را بوسیله رابطهای فلزی که عبور جریان الکتریکی را بین آنها ممکن میکنند، به هم وصل میکنند. وقتی الکترولیتهای ناحیه کاتدی و آندی از لحاظ نوع و یا غلظت ، تفاوت داشته باشند، باید آنها را بوسیله رابطی از الکترولیتها به یکدیگر مربوط کرد تا هم جریان کامل شود و هم از اختلاط الکترولیتها جلوگیری شود.الکترود مادهای رسانا است که از یک سو به بخش فلزی(مانند سیم مسی) و از سوی دیگر به بخش غیرفلزی (نیمهرسانا، الکترولیت یا خلأ) در یک مدار الکتریکی متصل میشود و بین آنها ارتباط برقرار میکند. این نام توسط ویلیام هیول به درخواست دانشمند مایکل فارادی از واژهٔ یونانی electron ساخته شدهاست، که این معنای کهربا است (که از آن کلمه الکتریسیته هم گرفته شده) و هودوس به معنی یک راه است
انواع الکترودها
الکترودها براساس شاخص های ان تقسیم بندی می شوند مثلا در جوشکاری الکترودها براساس جنس مفتول و پوشش فلاکس و ضخامت پوشش و ساخت تقسیم بندی می شود. در تقسیم بندی دیگرالکترودها در انواع فلزی ، غیرفلزی ، شیشهای ، بلوری و … به بازار عرضه میشوند و هر کدام کاربرد مخصوص خود را دارند.
انواع الکترود جوشکاری از لحاظ جنس مفتول:
· الکترود با مفتول فولاد زنگ نزن
· الکترود با مفتول فولاد کم کربن
· الکترود با مفتول نیکلی
· الکترود جوشکاری با مفتول آلومینیومی
انواع الکترود جوشکاری از نظر پوشش فلاکس:
· الکترود جوشکاری با پوشش قلیایی
· الکترود رتیلی
· الکترود جوشکاری رتیلی با پودر آهن
· الکترود سلولوزی
انواع الکترود جوشکاری از لحاظ ضخامت پوشش:
· الکترود جوشکاری با پوشش تازک
· الکترود جوشکاری با پوشش متوسط
· الکترود جوشکاری با پوشش ضخیم
· الکترود جوشکاری با پوشش خیلی ضخیم
انواع الکترود جوشکاری از نظر ساخت
الکترود انجماد سریع (Fast Freezing Electrode):
الکترود های جوشکاری انجماد سریع دارای سه خصلت اصلی هستند. ضمن ایجاد قوس قوی، سرباره بسیار کمی در جوشکاری تولید می کنند و امکان استفاده در تمام موقعیت های جوشکاری را نیز دارند. کدهای E6010 و E6011 از انواع الکترود های جوش انجماد سریع هستند.
الکترود انجماد پرشده (Fill Freeze Electrode):
الکترودهای جوشکاری انجماد پر شده دارای فلاکسی سنگین بوده و ضمن توانایی خارج کردن سرباره، امکان ایجاد دانه هایی با ترکیب یکنواخت را نیز دارند. کدهای E6012، E6013 و E7014 در گروه الکترود های انجماد پر شده قرار می گیرند.
الکترود چسبان سریع (Fast Fit Electrode):
الکترود های جوشکاری چسبنده سریع دارای پوشش فلاکس بسیار سنگین بر روی سیم و نرخ رسوب گذاری بسیار سریع هستند. کدهای E6027، E6028 دو نوع از پرکاربردترین هستند.
الکترود کم هیدروژن (Low Hydrogen Electrode):
فلاکس در الکترودهای کم هیدروژن دارای مقادیر بسیار کمی هیدروژن می باشد و از آن برای فولادهای پرکربن استفاده می گردد. E7018 و E7028 در زمره الکترودهای جوشکاری کم هیدروژن هستند
کاربرد الکترودها
الکترودها معمولا برای سنجش یک پارامتر مثل PH متری ، پتانسیومتری ، اندازهگیری غلظت یک یون یا مولکول و … در شیمی تجزیه استفاده میشود و با توجه به پارامتر اندازهگیری الکترود مناسب استفاده میشود.
معرفی الکترود بوسیله علائم شیمیایی
برای معرفی الکترود بوسیله علائم شیمیایی ، علامت مواد سازنده آنرا در یک خط پهلویی هم مینویسند. در این حالت بین الکترولیت و بقیه اجزا ، خط عمودی قرار میدهند. این خط ، نشانگر آن است که پتانسیلی بین دو قسمت برقرار میشود. اگر هر یک از دو بخش ، شامل چند فلز باشد، بین فازها ، کاما(،) قرار میدهند. برای حالت فیزیکی فازها علائم S برای جامد ، L برای مایع و g را برای گاز استفاده میکنند.برای معرفی سلول الکتروشیمیایی ، علامت الکترودها را طوری پهلوی هم مینویسند که فرمول الکترولیتها ، کنار هم قرار گیرند و بین الکترولیتها دو خط عمودی میگذارند که طبق قرارداد ، آند در سمت چپ نوشته میشود. بعنوان مثال معرفی یک سلول به شکل زیر نشان می دهد که:
- Zn: الکترود آندی در داخل محلول الکترولیت با غلظت y مولار قرار گرفته است.
- Cu: الکترود کاتدی در داخل محلول الکترولیت با غلظت X مولار قرار گرفته است.
این دو با هم یک سلول الکتروشیمیایی را تشکیل میدهند.
الکترودهائی که در جوش اتصال فولاد به کار برده می شوند مفتولهای مغزی با آلیاژ یا بدون آلیاژ دارند که جریان جوش را هدایت می کند. شعله برق بین قطعه کار و سرآزاد الکترود می سوزد و الکترود به عنوان یک ماده اضافی ذوب می شود. الکترودهای نرم شده دارای علائم اختصاری بوده ( دین ۱۹۱۳ ) که روی بسته بندی آنها نوشته شده است. علائم اختصاری تمام نکات مهمی که در به کار بردن آن الکترود باید مراعات شوند نشان می دهند.
پتانسیل مطلق الکترود
وقتی دو فاز مختلف در کنار هم قرار گیرند، امکان برقراری پتانسیلی بین آنها وجود دارد. مثل وقتی که یک تیغه فلزی در داخل حلال ایده آل و یا محلول یونهای مربوطهاش قرارگیرد. بنابراین تبادلی بین یونهای فلز تیغه و یون فلز محلول برقرار میگردد و در نهایت انتقال به تعادل منجر میشود. اگر یونها از تیغه به محلول انتقال یابند، الکترونها در روی تیغه الکترود میمانند و بعد از زیاد شدن یون در حلال ، یونها به سطح تیغه بر میگردند و عمل به تعادل میرسد.تیغه ، دارای بار منفی و محلول ، دارای بار مثبت میشود و اختلاف پتانسیلی بین تیغه و محلول پدید میآید که آنرا پتانسیل مطلق الکترودی مینامند. در این فرایند ، مولکولهای حلال و میل قدرت نشر یونهای فلز به محیط ، موثر است.
پتانسیل قراردادی الکترود
نیروی الکتروموتوری هر سلول برابر با اختلاف پتانسیل بین دو سر الکترودهای آن ، موقعی است که جریانی از مولد عبور نکند. این کمیت را به سهولت میتوان با پتانسیومتر اندازهگیری کرد، ولی هیچگونه روش نظری یا عملی برای تعیین اختلاف بین دو الکترود – الکترولیت وجود ندارد و در نتیجه سهم پتانسیل هر یک از الکترودها در نیروی الکتروموتوری سلول نامعلوم است.در عمل برای اینکه بتوانند برای پتانسیل یک الکترود مقدار قابل بیانی داشته باشند، نیروی الکتروموتوری سلولی که از آن الکترودها و الکترود دیگری که با آن سلول بدون مایع تماسی تشکیل میدهد را اندازه میگیرند. الکترود دومی ، الکترود شاهد است و پتانسیل مشخص دارد و در نتیجه پتانسیل الکترود مورد نظر با محاسبه تعیین میشود.
الکترود شاهد
مبنای سنجش و تعیین پتانسیل الکترودها ، پتانسیل صفر ، پتانسیل الکترود استاندارد هیدروژن است. علاوه بر الکترود استاندارد هیدروژن ، الکترودهای دیگر هم بعنوان شاهد انتخاب میشوند که پتانسیل این الکترودها نسبت به پتانسیل الکترود استاندارد هیدروژن به سهولت تعیین میشود. الکترودهای کالومل ، نقره – نقره کلرید و کین هیدروژن از این نوع هستند.
منابع
kh110.ir